Παρασκευή 5 Απριλίου 2024


"Διδαχές Κομφούκιου"....

Γράφει η Φαίδρα Νάκη!




 κύριε Χάρη,

σε υψηλού επιπέδου σεμινάριο, στο οποίο έλαμψε ο πολιτικός πολιτισμός, η διαύγεια των συλλογισμών, η τεκμηρίωση των επιχειρημάτων και η εν γένει αβρότητα των εκατέρωθεν τοποθετήσεων, μετεξελίχθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του σεβαστού δημοτικού μας συμβουλίου.

Ευλογημένοι από θεούς και ανθρώπους όσοι είχαν την έμπνευση να χαλαλίσουν λίγες ώρες από την ανάπαυσή τους, για να παρακολουθήσουν τις υψιπετείς συζητήσεις που, σαν μαρτιάτικη πρωινή καταχνιά πάνω απ’ τις ανθισμένες ροδακινιές, πυκνώνουν την ατμόσφαιρα γύρω από το τραπέζι των συνεδριάσεων της δημογεροντίας μας.

Ερωτήσεις που εκπλήσσουν με την πρωτοτυπία τους εκστομίζονται με σεμνότητα από νεοσσούς της δημοτικής σκηνής, απαντήσεις εκτυφλωτικής σοφίας παρέχονται εν είδει διδαχών του Κομφουκίου εκ μέρους των αρχόντων της πόλεώς μας, θεωρίες, όνειρα και τερατολογίες εκδιπλώνονται υπερηφάνως και αναμεταδίδονται ανά την οικουμένη, ώστε κανείς να μην μένει αμέτοχος της ευκαιρίας να θαυμάσει τη σύνεση, τη σωφροσύνη, τους οραματισμούς και τον δυναμισμό των διοικούντων, αλλά και να μακαρίσει τους ευδαίμονες συμπολίτες μας που σε τέτοιους άρχοντες εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Κι επειδή μια μικρή υποπαράγραφος της ευγενούς στιχομυθίας μεταξύ του δημάρχου και ενός εκ των υποψηφίων διεκδικητών του αξιώματός του αφιερώθηκε, πασπαλισμένη με εκπάγλου καλλονής χαρακτηρισμούς, στις αντιμισθίες, τις οποίες εν τη μεγαθυμία των καταδέχονται να εισπράξουν οι αιρετοί μας, προκειμένου να υπηρετούν την πόλη, αναρωτιόμαστε, αγαπητέ κύριε Χάρη, αν έχει ποτέ αποτιμηθεί τι πληρώνει αυτή η πόλη για να την διοικούν, να την κυβερνούν, να ρυθμίζουν την καθημερινότητά της και να καθορίζουν το μέλλον της, όλοι αυτοί οι φωστήρες, που αποτελούν την λεγόμενη ηγετική ομάδα του δήμου μας. Δηλαδή, ο δήμαρχος, η διλοχία των αντιδημάρχων του, οι πρόεδροι του συμβουλίου και των δημοτικών επιχειρήσεων, και οι μετακλητοί υπάλληλοι και συνεργάτες τους.

Λοιπόν, μόνον γι αυτή τη στενή ομάδα της φωτισμένης πρωτοπορίας, το δημοτικό μας ταμείο θα πληρώσει την πενταετία, που μόλις άρχισε, κοντά στα 2 (δυο) εκατομμύρια ευρώ, - ίσως και περισσότερα!

Αξίζουν άραγε την αμοιβή τους, για το έργο που παράγουν; Για τα λεφτά που φέρνουν την πόλη; Για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων;

Η επιμελημένη αναφορά του δημάρχου στην «αδικία» που υφίσταται ο δήμος «του» κατά την κατανομή των πιστώσεων της περιφέρειας, δείχνει πώς προετοιμάζονται μεθοδικά (κατά τα μαθήματα που πήρε από την πρωτομαστόρισσα στο είδος προκάτοχό του) οι μελλοντικές δικαιολογίες της ανεπάρκειας και της ανικανότητάς του.

Ήδη οι «ένοχοι» της μιζέριας άρχισαν να ζωγραφίζονται στα νέφη που σκεπάζουν την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. 

Είναι οι «άλλοι», οι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, οι «κακοί», αυτοί που χρηματοδοτούν όλους τους άλλους, εκτός από εμάς, που και ικανοί είμαστε και άξιοι και γι αυτό (για την ικανότητα και την αξιοσύνη μας) μας καταπολεμούν αλλότριες δυνάμεις.

Αλλά, δεν πειράζει!

Μας αρκεί η αγάπη των συμπολιτών μας που, με συντριπτικά ποσοστά, μας διατηρεί ακμαίους και ανανεωμένους στους θρόνους μας.

Μας αρκεί που έχουμε κατοχυρώσει τα κληρονομικά δικαιώματά μας κι ανενόχλητοι διασφαλίζουμε την αλληλοδιαδοχή στο φέουδο και στα τιμάριά μας.

Μας αρκεί που μπορούμε να εκδράμουμε ομαδικώς και να χαιρόμεθα ομορφιές της πρωτευούσης αλλά και της μεγαλονήσου (άμα λάχει…)

Μας αρκεί που ακριβοπληρωνόμεθα και δεν δουλεύουμε κι έχουμε έτσι όλο τον καιρό για να σας δουλεύουμε.

Μας αρκεί που ποτέ δεν λέτε «αρκετά!», βρε κουτά…

Για την αντιγραφή

Φ.-Ε. Νάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου