Παρασκευή 12 Απριλίου 2024


Ρε με ποιους πάμε να αδελφοποιηθούμε?

Γράφει η Φαίδρα Νάκη!



 κύριε Χάρη,

επανάληψη (ελληνιστί, ριμέικ) της θεατρικής επιτυχίας του 1987 «Τι είδε ο Γιαπωνέζος» διεδραματίσθη προ ολίγων 24ώρων στας αγυιάς και τας ρύμας της Βυζαντινής, ούτως ειπείν, πόλεώς μας.

Στο ριμέικ, με ελαφρώς παρηλλαγμένο τον τίτλο της μητρικής επιθεώρησης («Τι είδαν οι Ιταλοί»), πρωταγωνίστησαν δυο εκ των πρωτοσπαθαρίων της αντιδημαρχιακής διλοχίας, οι οποίοι ανέλαβαν να ξεναγήσουν τους εκπροσώπους της αδελφοποιηθείσας με τον ένδοξο δήμο μας ιταλικής πόλεως Cava de’ Tirreni.

Κατενθουσιασμένοι οι πρωταγωνισταί διοχέτευσαν στον διαδικτυακό ωκεανό φωτογραφίες της περιήγησής τους ανά τα μνημεία και τα λοιπά αξιοθρήνητα…, συγνώμη! αξιοθέατα της πόλης μας.

Κι έτσι είδαμε κι εμείς τι εθαύμασαν (και με τι ασφαλώς θα εκάγχασαν) οι καλοί μας επισκέπτες. Τους είδαμε να ποζάρουν μπροστά σε ένα Βήμα, με μαυρισμένα από λάσπες και λοιπούς ρύπους μάρμαρα.

Να χαμογελούν αμήχανοι ανάμεσα στο χάσκον κτίριο των παλιών δικαστηρίων και στο ακριβοπληρωμένο «ενυδρείο» με τα κρεμαστά χαλίκια που παριστάνει το «ηρώο». Να εκστασιάζονται για την ευμάρεια αυτής της πόλης, με την οποία αδελφοποιούνται, και η οποία το πλέον εμβληματικό της κεντρικής πλατείας της κτίριο το έχει αφιερώσει στην «ανακούφιση» παντός ενδιαφερομένου, ώστε, εκτός του Νέρωνος (τον οποίο καθηκόντως μνημονεύει το δημοτικό δελτίο τύπου), να τιμάται δεόντως και έτερος Ρωμαίος αυτοκράτωρ, εκ των διαδόχων του προαναφερθέντος, ο Βεσπασιανός! Να διαπιστώνουν πως το ηρωικό παρελθόν αυτού του τόπου οι άρχοντές του το τιμούν με ένα πανάθλιο, σκανδαλωδώς ανεγερθέν και ανεξηγήτως διατηρούμενο, κατασκεύασμα, που ασφαλώς με ένα παρόμοιό του θα επιθυμούν να τιμηθούν κι αυτοί απ’ τους επιγενόμενους.

Και είδαμε επίσης τους υψηλούς επισκέπτες μας να εκστασιάζονται ατενίζοντας τις αγιογραφίες της παλιάς Μητρόπολης. Δεν είδαμε όμως φωτογραφίες τους όταν αντίκριζαν τη εξωτερικά κατακρεουργημένη εκκλησία, με τα προσκτίσματα που μάλλον λαθραία κατασκευάζονται αφού δεν υπάρχει πουθενά μια πινακίδα (όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα) που να πληροφορεί ποιο έργο είναι αυτό, πόσο κοστίζει και ποιος το χρηματοδοτεί! Αναμφίβολα όλοι τους θα αναλογίστηκαν πώς θα ήταν ένα τέτοιο μνημείο, αν βρίσκονταν στη δική τους πόλη, και από κάποιων το μυαλό θα πέρασε η σκέψη «ρε με ποιους πάμε να αδελφοποιηθούμε; Ποιες καλές πρακτικές και ποιες καινοτομίες μπορούμε να δούμε εδώ και τι μπορούμε να αποκομίσουμε απ’ αυτούς τους κακομοίρηδες;»

Δεν είδαμε επίσης φωτογραφίες τους όταν περνούσαν απ’ το ρημαγμένο πλάτανο, δίπλα στην παλιά Μητρόπολη. Που, αν δεν το ξέρετε, ο πλάτανος αυτός, όπως κι o άλλος της πλατείας Ωρολογίου, είναι κηρυγμένα μνημεία! Και πρέπει να προστατεύονται, όπως όλα τα άλλα μνημεία. Τώρα θα μας πείτε, αν είναι να προστατεύονται, όπως το κτίριο των παλιών δικαστηρίων κι όπως η παλιά Μητρόπολη, να τους λείπει τέτοια προστασία! Απ’ το να κολλήσουν οι φωστήρες της αρχαιολογίας κανένα τσούρμο προσκτίσματα γύρω απ’ τα πλατάνια, καλύτερα να μένουν έτσι όπως είναι. Παρατημένα, ολομόναχα, αλλά με ίχνη απ’ την παλιά τους περηφάνια.

Είδαμε και μια-δυο θλιβερές φωτογραφίες απ’ τη βόλτα των Ιταλών αδελφών σε μια έρημη και ψόφια αγορά. Και απορήσαμε με την αφέλεια των αρχόντων μας, που χαίρονται να παρουσιάζουν τέτοιες εικόνες στους επισκέπτες μας και δεν ντρέπονται να τις διαφημίζουν στον τύπο και στο διαδίκτυο.

Αλλά, για να λέμε και «του στραβού το δίκιο», επαινούμε τη διάθεση των αντιδημάρχων μας, που ανέλαβαν οι ίδιοι την ξενάγηση, εξοικονομώντας, έτσι, για το δημοτικό ταμείο, την υπέρογκη δαπάνη της ανάθεσης αυτής της λεπτής υπηρεσίας σε ένα ή μια επαγγελματία ξεναγό.

Αφήνουμε κατά μέρος το δεοντολογικό σκέλος, αλλά και το ουσιαστικό μέρος της υποθέσεως (γιατί άλλη είναι η πληρότητα και η ποιότητα μιας επαγγελματικής ξενάγησης), και επιμένουμε στην ανάδειξη της σημαντικής δημοτικής εξοικονόμησης.

Έτσι, περισσεύουν χρήματα στο Δήμο για να μπορούν, δυο άτομα, και με δυο διαφορετικά αυτοκίνητα (με ενδιάμεσες «στάσεις» στη Θεσσαλονίκη και στην Κατερίνη, ώστε να δικαιολογείται η χρήση «υπηρεσιακού αυτοκινήτου» και να αποφεύγεται η χρήση δημόσιου συγκοινωνιακού μέσου!) να μεταβαίνουν, για τριήμερη διαμονή (από 2 μέχρι 4 Απριλίου) στην Αθήνα, προς παρακολούθηση διάλεξης-παρουσίασης για το βασιλικό ανάκτορο του Φιλίππου, και με συνολικό κόστος το ευτελές ποσόν των 1.064 ευρώ! (μπορεί και παραπάνω, αλλά αυτά απέδωσε μια πρόχειρη φυλλομέτρηση στη διαύγεια! ΨΑΙ3Ω9Ο-ΚΑ2, 6ΑΧΑΩ9Ο-6ΛΤ).

Υποθέτουμε, κύριε Χάρη, πως με μια-δυο ξεναγήσεις ακόμα θα εξοικονομηθεί το αναγκαίο ποσό για την ενίσχυση των ψηφιακών διασυνδέσεων του δήμου μας, ώστε η παρακολούθηση των επόμενων διαλέξεων να γίνεται διαδικτυακά και να μη ταλαιπωρούνται οι άρχοντες μας με τριήμερες μεταβάσεις στο κλεινόν άστυ.

Εκτός κι αν με τον τρόπο αυτό πλουτίζουν επιτοπίως περισσότερο τας γνώσεις των για να είναι έτι περισσότερο αναβαθμισμένες οι ξεναγήσεις τους και να εξοικονομεί περισσότερα χρήματα το δημοτικό ταμείο για να καλύπτει τας επιμορφωτικάς μετακινήσεις τους!

Δεν πιστεύουμε να σας μπερδέψαμε! Ένας κύκλος είναι… Αλλά, τι κύκλος! Όμοιος με όσους τον σχηματίζουν! Γι αυτό και αλληλοσυγχαίρονται!

Για την αντιγραφή

Φ.-Ε. Νάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου