Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019


Η πορεία των ψηφοδελτίων στη Βέροια.




  Ακολουθεί μια περιγραφή της εικόνας που εμφανίζουν τα ψηφοδέλτια στον Δήμο Βέροιας, ιεραρχώντας την σειρά με βάση την ανάλυση που έκανε το prasino-mili και που στηρίζεται στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών και στην κοινή λογική. Προλαβαίνω τυχόν αντιρρήσεις , επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι πρόκειται για εκτίμηση και όχι για αποτέλεσμα προκύπτον από κάλπες, που είναι και το απολύτως έγκυρο.Δεκτό και θα δημοσιεύσω οποιαδήποτε άλλη άποψη αρκεί να γίνει επώνυμα.

Για σήμερα οι δύο επικρατέστεροι, Μαρκούλης Βοργιαζίδης.

Αντώνης Μαρκούλης. 



Φέρεται ως ο επικρατέστερος για τη θέση του Δημάρχου και αυτό διότι η στήριξη που έλαβε από τους "Πολίτες σε Δράση", σε συνδυασμό με την ανεπιτήδευτη στήριξη που έχει από τα στελέχη του Συριζα, λειτούργησε προσθετικά αρχικά, πολλαπλασιαστικά λίγο μετά. Έτσι σήμερα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο ένας εκ των δύο για τον δεύτερο γύρο, με τις μεγαλύτερες προσδοκίες συμμαχιών στον δεύτερο.

Στην εικόνα του σήμερα μέτρησε σημαντικά η ισόρροπη παρουσίαση ισχυρών υποψηφιοτήτων, με συμμετοχή παλαιών έμπειρων με άριστο όνομα στην κοινωνία και νέων άφθαρτων επιστημόνων με όρεξη για δουλειά. 

Στα θετικά του Μαρκούλη επίσης εγγράφεται και το ότι χωρίς μεμψιμοιρίες και μικρότητες, δέχτηκε και παρουσίασε ως στοιχείο δημοκρατίας την διαφορετική άποψη των λίγων καλών στελεχών του Συριζα που είχαν άλλη επιλογή. Η αντιμετώπιση αυτή...
έλυσε τα χέρια των υπολοίπων  στελεχών του Συριζα, που δεν επιθυμούσαν συγκρούσεις και από την άλλη αφαίρεσε το δικαίωμα στους "πολιτικούς αντιπάλους" να χρησιμοποιήσουν μια διαφορετική οπτική, ως προάγγελο καταστροφικών συνεπειών. Αν δε κρίνουμε από την ευπρέπεια με την οποία διατυπώνονται και οι όποιες αντιρρήσεις των διαφωνούντων, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε στο τέλος και σύμπλευση, με κάποιες δημόσιες σεβαστές πολιτικές διαφοροποιήσεις.


Κώστας Βοργιαζίδης.


Είναι ο εν ενεργεία Δήμαρχος και μέχρι πρότινος ήταν το ισχυρό χαρτί των επόμενων εκλογών. Όμως στην πολιτική ένας μήνας είναι τεράστιος χρόνος και μια φράση καθοριστικής σημασίας. Η άρνησή του να στηριχτεί από τον Συριζα δημόσια, φοβούμενος την αντίδραση για την κυβερνητική πολιτική, οδήγησε τα στελέχη του Συριζα στο να απορρίψουν την προοπτική συνεργασίας, καθότι αποδοχή και σύμπλευση μυστική, θα τους εμφάνιζε ως επαίτες, θεσηλάγνους και αποδεχόμενους την πολιτική τους μιαρότητα.

Έχασε μια ισχυρή ομάδα και από πλευράς ποιότητας στελεχών και αριθμών, μπαίνοντας στη χορεία των κοινών θνητών ...Δεύτερος τρίτος... τέταρτος...

Ενός κακού μύρια έπονται όμως, το τελευταίο διάστημα υφέρπει μια εσωτερική ανελέητη σύγκρουση στον συνδυασμό. Νέος υποψήφιος , επειδή γνωρίζει ότι για τους "νεοεισερχόμενους" μένει μια θέση και αν μένει (οι άλλες είναι ήδη καπαρωμένες από τους παλιούς...) αγωνίζεται παντί τρόπω να συγκεντρώσει τους απαιτούμενους σταυρούς προτίμησης. Στην προσπάθεια αυτή επιχείρησε και προσεταιρίστηκε πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με έτερο υποψήφιο του συνδυασμού. Η "εισπήδηση" αυτή θεωρήθηκε δόλια πολιτικά και η σύγκρουση δεν άργησε να έλθει. Η ανωτερότητα του παθόντος εκλαμβάνεται ως αδυναμία, ο Δήμαρχος κωλυσιεργεί αρνούμενος να πάρει θέση και η κατάσταση κακοφορμίζει...Δεν  αποκλείονται και αποσύρσεις...

Το δε αρνητικότερο όλων είναι ότι οι θέσεις των αυριανών δημοτικών συμβούλων είναι όσες προκύψουν από την πρώτη Κυριακή. Συνεπώς ακόμη και αν ο σημερινός Δήμαρχος πάρει το 25%( απίθανο με επτά ψηφοδέλτια...) οι θέσεις που του αναλογούν είναι δέκα. Συνεπώς εννέα για τους υπόλοιπους εκτός του Βοργιαζίδη. Εκλέγονται λογικά οι, Ασλάνογλου,Λαζαρίδης, Σιδηρόπουλος, Παπαδόπουλος, Παπαϊωάννου, Λυκοστράτης, Ορφανίδης, Διαμάντης, λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης πέντε χρόνων...  Συνεπώς στην καλύτερη περίπτωση μένει μια θέση για όλους τους υπόλοιπους ... 

Με απλά λόγια οι άλλοι όλοι τρέχουν κουβαλώντας νερό με το κόσκινο...




Αν δε αποδώσει και η  "εισπήδηση", τότε οι άλλοι είναι για διατροφικό συμπλήρωμα..  Δυστυχώς τους πουλάνε λαχνό κλήρωσης προηγούμενης χρονιάς και τους υπόσχονται πολλά κέρδη...


Επειδή υπάρχει περίπτωση να αμφισβητηθούν τα λεγόμενα, ας διαβάσουν τον νόμο ή ας ρωτήσουν τον ειδικό περί τα εκλογικά και καλό φίλο  Απόστολο Ιωσηφίδη ... Θα εκπλαγούν από την ακρίβεια της ανάλυσης..

4 σχόλια:

  1. Δηλαδή εσύ από την ανάλυση που έκανες (επικαλείσαι και τον Αποστόλη ως ειδικό), κατέληξες στο ότι ανάμεσα στους δύο τη δεύτερη Κυριακή κερδίζει τελικά ο Αντώνης. Δηλαδή οι ψηφοφόροι της Γεωργίας (ανάμεσά τους παραδοσιακοί δεξιοί, παλιές οικογένειες Βεροιαίων συντηρητικών), μετά και από τα καλά λόγια της Γεωργίας για το Δήμαρχο, θα ψηφίσουν Αντώνη-ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο και οι ψηφοφόροι του Αποστόλη (ο οποίος δεν έχει πει άσχημα λόγια ακόμη για το Δήμαρχο). Οι ψηφοφόροι του Παύλου (οι οποίοι κάποια στιγμή ψήφισαν Χαρούλα και είναι ή ήταν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ) και αφού βγάλουν την όποια υποχρέωση σε πρόσωπα την πρώτη Κυριακή και ενώ 5 χρόνια τώρα ζουν το αποτυχημένο εγχείρημα της αντιπολίτευσης στο ΔΣ και ενώ το ΚΙΝΑΛ δίνει το χρίσμα στον Δήμαρχο, θα ψηφίσουν Αντώνη-ΣΥΡΙΖΑ.
    Τελικά θα μας πεις τι πίνεις και δε μας δίνεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για πολλοστή φορά να εξηγήσω ότι είναι εκτίμηση, η δική σου είναι διαφορετική, κανένα θέμα. Όμως να μην διαβάζεις πιωμένος, τα μπερδεύεις. Τον Αποστόλη τον επικαλέστηκα για να βεβαιώσει ότι το 25% δίνει 10 έδρες. Το τι θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της Γεωργίας, του Παυλίδη και του Παπαγιάννη εικάζω οι περισσότεροι Μαρκούλη, εσύ Βοργιαζίδη. Κανένα θέμα, απλά διαφορετική εκτίμηση. Αντιπαρέρχομαι το "τι πίνεις και δεν μας δίνεις",τετριμμένο, χρησιμοποιείται πλέον κυρίως από άτομα με πνευματική υστέρηση...Ψάξε κάτι πιο πρωτότυπο.. Να σημειώσω μόνο ότι εγώ κάνω μια εκτίμηση με ονοματεπώνυμο και εσύ ανώνυμα, τέτοιος φόβος ... Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαίρομαι που επιμένεις στην εκτίμησή σου . Δεν μένει παρά να περιμένουμε 4 μήνες και 1 εβδομάδα. Ότι ισχύει για τους 9 υποψήφιους (φίρμες) του Κώστα (που λες) το ίδιο ισχύει και για τους υποψήφιους (φίρμες), οι οποίοι θα είναι λιγότεροι από 9 του Αντώνη, άρα και εδώ οι υπόλοιποι θα (κουβαλάνε νερό με κόσκινο όπως λες), έτσι είναι αυτά για όλους όσους έχουν (φίρμες). Μήπως ο Αντώνης δεν θα έχει πρωτοκλασάτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ; Οι δευτεροκλασάτοι τι θα κουβαλάν; Και η αναφορά σου στον Αποστόλη Ιωσηφίδη ήταν στο πλαίσιο της όλης εκτίμησής σου, θέλοντας να της δώσεις μια βαρύτητα (όσο και να το αρνείσαι, άποψή μου). Και δεν ήπια ακόμη ούτε καφέ.
    Το "τι πίνεις...." προφανώς ήταν χιούμορ, δεν ήταν για προσβολή, αν δεν έγινε αντιληπτό ζητώ συγνώμη. Πάντως να ξέρεις εις το εξής, δεν υπάρχει καμία εμπάθεια. Ακραίο χιούμορ ίσως, αλλά χιούμορ. Όσο για το φόβο.... είναι ανθρώπινη αδυναμία από γεννήσεως του ανθρώπου, ή δύναμη βλέπε "anonymous" Καλήμέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι που διευκρινίζονται κάποια θέματα.Μετά από τη νέα τοποθέτηση μάλλον οφείλω και εγώ να διαγράψω κάποια από τα γραφόμενα της προηγούμενης δικής μου. Έξυπνα δοκιμάζεις να "περάσεις"στο αναγνωστικό κοινό, ότι του Αντώνη θα είναι κάτω των "9", πράγμα που δεν προκύπτει από τη δική μου ανάλυση...Το αντίθετο περιμένω να είναι περί τους "12"(και κάνε αναγωγή στα ποσοστά..) απλά από ευγένεια δεν το ανέφερα μην πληγώσω καλούς φίλους.. Να επισημάνω όμως μια σημαντική διαφορά,στον Βοργιαζίδη μπορώ να σου πω ποιοι θα είναι(συνεπώς δεν έχει ενδιαφέρον η αναμονή...) στον Αντώνη είναι όλοι από την ίδια αφετηρία περίπου, άρα μπορεί κάποιος να ελπίζει ότι με αγώνα και "εγώ δικαιούμαι"... Αναφορικά με το "ανώνυμο" είναι σημεία των καιρών, το αναφέρω ως αξιοπερίεργο, άνθρωποι με άποψη ισχυρή να μην έχουν την γενναιότητα να υπογράψουν. Δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε σένα, είναι γενικευμένο φαινόμενο, το δέχομαι από "μικρούς στη σκέψη", δεν δικαιολογώ τους ευφυείς. Σε κάθε περίπτωση χαίρομαι για τις ολοκληρωμένες τοποθετήσεις...Τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή