Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Ναι στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, αλλά...

Αναφορικά με το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου, σεβόμενη τις απόψεις αυτών που βιώνουν την κατάσταση, γνωρίζουν καλύτερα από εμένα το θέμα  και των οποίων την άποψη  συνυπολογίζω στην τελική δική μου.

Είναι θέση της Νέας Δημοκρατίας και επισημάνθηκε με σαφήνεια από τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην γενική διατύπωση είμαστε υπέρ της συγχώνευσης των σχολικών μονάδων και στην δημιουργία νέων, σύγχρονων και ισχυρών, προσαρμοσμένων στις απαιτήσεις της επόμενης δεκαετίας.

Όμως

Πέραν της γενικής διατύπωσης συγχωνεύσεων, το δικό μου όνειρο έχει να κάνει με ένα σχολείο του αύριο, προϊόν ενδεχόμενα συγχώνευσης,  που θα περιέχει ενδεικτικά,πλήρεις αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσική παιδεία και ανάλογους χώρους άσκησης, εστιατόριο, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες...
Ένα σχολείο εν ολίγοις  που μαθητές θα πηγαίνουν με χαρά και θα φεύγουν με λύπη και όχι το αντίστροφο, όπως μέχρι σήμερα συμβαίνει.

Γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη μακριά για την υλοποίηση τέτοιων προτάσεων, λαμβάνοντας υπόψιν την δεινή οικονομική θέση της χώρας μας. Όμως οι σοβαρές πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να σχεδιάζουν σε βάθος. Οι επιφανειακές λύσεις και οι λύσεις της στιγμής, εξαφανίζουν το πρόβλημα σήμερα, για να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση σε λίγο χρόνο.

Θεωρώ αναγκαίο επίσης να επισημάνω πως οι όποιες μεταβολές εκ μέρους της πολιτείας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για σταθερή θέση και των μαθητών για μη ακούσια αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Με τις παραπάνω προϋποθέσεις θα θεωρούσα "επιτακτική ανάγκη" την συγχώνευση σχολικών μονάδων.Μικρή αξία θα είχε μια συγχώνευση που θα περιόριζε τον αριθμό των διδασκόντων από τόσους, σε τόσους μείον ένα.Προφανώς δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να ενώσουμε την μιζέρια δύο σχολικών μονάδων...

Αν είναι να γίνει, ας γίνει σωστά.

Νίκη Καρατζιούλα 
Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου