Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

 
Πολιτική πρόταση στη Γαλλία...
  Από τον σοσιαλιστή Αμόν....

 Τσικλιάς Φοίβος.


 
 
Ο Μπενουά Αμόν ξεκίνησε την εκστρατεία του για το χρίσμα των Σοσιαλιστών ως δυναμικό αουτσάιντερ, σταθερά τρίτος στις δημοσκοπήσεις. Κατάφερε όμως να κερδίσει τον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών με 36,5% και να επικρατήσει με 59% στον δεύτερο απέναντι στον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς...

Το πρόγραμμα του υποψήφιου της συμμαχίας των σοσιαλιστών, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του (benoithamon2017.fr), παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το μεγαλύτερο μέρος του αφιερώνεται στην εσωτερική ατζέντα, με την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή (διατήρηση και αύξηση κοινωνικών και στεγαστικών επιδομάτων, θεσμοθέτηση «καθολικού εισοδήματος επιβίωσης» κ.ά.). Η ενίσχυση της παιδείας, της έρευνας και της υγείας με πόρους και υποδομές καταλαμβάνει επίσης μεγάλο μέρος των προτάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα εργασιακά, όπου πρώτη στη λίστα των δεσμεύσεων είναι η κατάργηση του αντεργατικού νόμου του Βαλς. Ο Αμόν φέρνει επίσης ρηξικέλευθες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του δημοκρατικού συστήματος (αλλαγή ρόλου και θητείας του προέδρου, αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, ενίσχυση του ρόλου του κοινοβουλίου, αναγνώριση της λευκής ψήφου κ.ά.) και για τον χώρο των δικαιωμάτων (δέσμη μέτρων κατά των διακρίσεων, νομιμοποίηση κάνναβης κ.ά.).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προτάσεις του σοσιαλιστή υποψηφίου για την Ευρώπη. Ο Αμόν δηλώνει πως θα οργανώσει από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους την «ακύρωση» του χρέους των περισσότερο χρεωμένων χωρών - μελών, προκειμένου να «χαλαρώσει τη θηλιά από τον λαιμό των χωρών του Νότου». Τονίζει ότι «η λιτότητα είναι αναποτελεσματική και συμβάλλει στην αύξηση του χρέους», δεσμεύεται για μορατόριουμ στο Σύμφωνο Σταθερότητας, αναστολή της CETA και επιβολή φόρων σε πολυεθνικές, ενώ στοχεύει και στη φορολογική εναρμόνιση των χωρών της Ένωσης.
Στο κεφάλαιο με τίτλο «#StopDublin» ο Μπ. Αμόν σημειώνει ότι θα θέσει «τέλος στους παράλογους κανόνες» του Δουβλίνου, οι οποίοι «φορτώνουν τα βάρη της υποδοχής των προσφύγων στις χώρες των συνόρων της Ευρώπης, την Ιταλία και την Ελλάδα, που βρίσκονται ήδη σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας λόγω των πολιτικών λιτότητας που τους επιβλήθηκαν». Δεσμεύεται για δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. με «επιβολή συμμετοχής των χωρών - μελών» σε αυτή.
Η νίκη του Αμόν ανακατεύει την τράπουλα στην πορεία προς τις εκλογές της 23ης Απριλίου. Μετά την επικράτησή του κάλεσε τους άλλους υποψήφιους και τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς «να δημιουργήσουν από κοινού μια συνεκτική και βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία, για την κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική πρόοδο». Το ΚΚΓ στηρίζει μεν την υποψηφιότητα Μελανσόν, αλλά καλεί σε διάλογο «για να κερδίσει η Αριστερά της κοινωνικής και δημοκρατικής προόδου» και για τη δημιουργία «πολιτικής πλειοψηφίας που θα εφαρμόσει μία αναμφισβήτητα αριστερή πολιτική». Την ίδια στιγμή, η Σ. Ντιφλό (πρ. υπουργός και πρ. γ.γ. του κόμματος Ευρώπη - Οικολογία - Οι Πράσινοι) προτείνει τη στήριξη του Αμόν και τη δημιουργία συμμαχίας Σοσιαλιστών - Αριστεράς - Οικολογίας.
Το πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας παραμένει εξαιρετικά ρευστό. Την ώρα που η υποψηφιότητα του Φιγιόν τσαλακώνεται ανάμεσα στα σκάνδαλα και η Λεπέν παραμένει πρώτη, ο κεντρώος Μακρόν (πρώην υπουργός του Ολάντ) φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ενώ όμως, πριν από τις προκριματικές, ο όποιος υποψήφιος των Σοσιαλιστών κατατασσόταν δημοσκοπικά σταθερά στην 5η θέση, ο Μπενουά Αμόν μπαίνει με αξιώσεις στη μάχη. Κατατάσσεται 4ος, πάνω από τον Μελανσόν, και εμφανίζει ανοδικές τάσεις.
Αν βέβαια μας δίδαξε κάτι το 2016 είναι το να μην εμπιστευόμαστε τις δημοσκοπήσεις. Με την επικράτηση Αμόν, όμως, η βεβαιότητα για έναν προδιαγεγραμμένο δεύτερο γύρο Δεξιάς - Ακροδεξιάς φαίνεται να εμφανίζει ρωγμές. Την ώρα που η ριζοσπαστική Αριστερά παραμένει πολυδιασπασμένη και χωρίς ενιαία στρατηγική, μπορεί ένας νέος υποψήφιος από την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών να αλλάξει τους όρους; Μπορεί ο Μπενουά Αμόν να εκφράσει την κοινωνική Αριστερά και ίσως να κάνει τη νέα έκπληξη; Όπως αγαπούν να λένε οι Γάλλοι, on verra. Θα δούμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου