Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ημερίδα για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών.

 Το Σάββατο 24/09/2016 οι Θεολόγοι του Νομού Ημαθίας και η Ιερά Μητρόπολη, διοργάνωσαν ημερίδα στο Μεντρεσέ τζαμί και με θέμα τον τρόπο διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία. Το Υπουργείο Παιδείας μεταβάλλει την διδασκαλία των θρησκευτικών και από μάθημα ομολογιακού τύπου κατά τον Υπουργό, το μετατρέπει σε θρησκειολογία.

  Αρνητική εντύπωση προκαλεί η βεβήλωση λατρευτικού χώρου άλλου θρησκεύματος με τη μετατροπή του σε πολιτιστικό κέντρο και  την προκλητική ανάρτηση στο εσωτερικό του της εικόνας του Απόστολου Παύλου....
Κατά την άποψή μου, ο χώρος αυτός είναι λατρευτικός χώρος άλλου θρησκεύματος και ο σεβασμός πρέπει να είναι δεδομένος. Την ώρα μάλιστα που απαιτούμε και ορθώς τον σεβασμό της Αγια Σοφιάς ως ιερό δικό μας θρησκευτικό σύμβολο.

  Αρνητικά σχολιάστηκε η αδικαιολόγητη απουσία της συμβούλου των θρησκευτικών κας. Συργιάνη , που όφειλε να καταθέσει την άποψή της ακόμη και εάν ήταν  διαμετρικά αντίθετη  από την άποψη των διοργανωτών. Μάλλον η δημοκρατία σε ορισμένους χώρους είναι σε στάδιο αναζήτησης περιεχομένου...

  Χαμηλή η προσέλευση συναδέλφων θεολόγων που προτίμησαν να αξιοποιήσουν αλλιώς τον ελεύθερο χρόνο τους, από το να μετάσχουν σε μια ημερίδα αυτού του περιεχομένου, αποδεικνύοντας με τη στάση τους ότι το θέμα απασχολεί την ηγεσία του κλήρου μάλλον και τους ευρισκόμενους στις παρυφές με συμφέροντα όχι μόνο οικονομικά , πολύ λιγότερο όμως τους διδάσκοντες το μάθημα.

 Είναι λάθος η επιχειρηματολογία που χρησιμοποιείται από ορισμένους, επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας, ότι επειδή το ποσοστό των ορθόδοξων χριστιανών αγγίζει το εκατό τοις εκατό, πρέπει η δική μας πίστη να διδάσκεται κατά προτεραιότητα και σε βάθος! Απολύτως λαθεμένο! Δεν έχουν ίσα δικαιώματα τέσσερις αλεπούδες και μια κότα, όταν ψηφίσουν για το τι θα φάνε το βράδυ....

 
Ατόπημα του πολύ καλού ρήτορα καθηγητή Θεολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κου Ρεράκη, η αναφορά του στα μειονεκτήματα της ισλαμικής πίστης έναντι της χριστιανικής. Μίλησε για την θέση της γυναίκας στο Ισλάμ και την ανισότιμη μεταχείριση έναντι των ανδρών, αγνοώντας ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, απαγόρευσε την ομιλία εντός του ναού σε γυναίκα εκπαιδευτικό !

  Αναφέρθηκε από συνάδελφο ότι ενώ το μάθημα των θρησκευτικών θα είναι πλέον μάθημα θρησκειολογίας, οι άλλες θρησκείες θα έχουν την ευχέρεια να ορίζουν δικούς τους θεολόγους που θα διδάσκουν αποκλειστικά την πίστη τους. Αν αληθεύει, που τα σχετικά έγγραφα το επιβεβαιώνουν,  έχει κάθε δίκιο η ορθόδοξη εκκλησία να διαμαρτύρεται για ανισότιμη μεταχείριση. Αν πρόκειται για θρησκειολογία, εντός του σχολείου άπαντες θα πρέπει να διδάσκονται το μάθημα αυτό!Τα υπόλοιπα οι εκπρόσωποι των διαφόρων θρησκειών στον ελεύθερο χρόνο των παιδιών ας βρουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους.Από τη στιγμή που επιτρέπεται  η παρουσία διδασκόντων άλλων θρησκειών , τότε και λόγω συντριπτικής αριθμητικής υπεροχής δικαιούνται και οι της ορθόδοξης πίστης το ίδιο τουλάχιστον.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου