Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017


Τα Προσόντα ή Χαρίσματα ενός καλού ηγέτη.

Γράφει ο Ζήσης Μητλιάγκας.
π.Δήμαρχος Σερρών





(Από τις προσωπογραφίες του Περικλή και του Θεμιστοκλή, γραμμένες από τον Θουκιδίδη).

 Ένας καλός ηγέτης πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι Φιλόπατρις και Ακέραιος. Αν δεν έχει αυτές τις ιδιότητες, όλα είναι προς ζημίαν, ακόμα και τα προσόντα.
Πέραν όμως απ’ αυτό το βασικό θεμέλιο, απαραίτητο προσόν είναι: «ορθώς γνώναι, σαφώς ειπείν ... αυτοσχεδιάζειν τα δέοντα». Δηλαδή:
1) να διαβάσει, να αντιληφθεί σωστά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα του. Δηλ. Τι δυνατότητες έχει, σε ποιο συμμαχικό πλαίσιο πρέπει να ανήκει και τι συμφέρει το λαό και στη χώρα, και όχι τις καριέρες των πολιτικών και την κομματική υπερίσχυση.
2) Σαφώς ειπείν: να εξηγήσει με ειλικρίνεια και να πει την αλήθεια στους πολίτες, μια που αυτοί τον εξέλεξαν για να βελτιώσει τη χώρα και όχι τη ζωή του και την καριέρα του.
Μόνο η αλήθεια πάνω στα προβλήματα είναι σωτηρία και για τον ηγέτη, κυρίως όμως για την χώρα και τους ανθρώπους της.
3) Αυτοσχεδιάζειν τα δέοντα: δηλαδή με βάση το «ορθώς γνώναι», να σχεδιάζει άμεσα την πολιτική του και να παίρνει άμεσα της σωστές αποφάσεις.
Αν δεν βλέπει καθαρά τα πράγματά, αν λέει συνεχώς ψέμματα, δημαγωγώντας και παραπλανώντας, για προσωπικό και κομματικό όφελος, αν λόγω λανθασμένων εκτιμήσεων και αφανών πονηρών πολιτικών, δεν παίρνει άμεσα τις αποφάσεις που εδράζονται στην σωστή κατανόηση των προβλημάτων και στις καθαρές εξηγήσεις, τότε χάνετε το τρένο, πάμε από το κακό στο χειρότερο και οδηγούμαστε στην εξαθλίωση.
       Αυτό πίστευε ο πανάρχαιος Ελληνικός Πολιτισμός, τα οποία ισχύουν παντού και πάντοτε και είναι προίκα του Ελληνικού Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Ανθρωπότητα.
     Σήμερα, για μας τους Έλληνες και την ταλαιπωρούμενη χώρα μας, μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η πολιτική ηγεσία μας κατάλαβε σωστά την κατάσταση της χώρας μας, μίλησε και μιλά με ειλικρίνεια απέναντι στον πολίτη, και το σπουδαιότερο, πήρε έγκυρα τις πρέπουσες αποφάσεις για την Ελλαδίτσα μας και τον υπέροχο Ελληνικό λαό.
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του!!!
  
                                     
                                                Ζήσης Μητλιάγκας

                                                        Φιλόλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου